seminar-novi-vizual-jan-1_orig.png

Ne propustite, treći po redu seminar "Osnove PR-a i content marketinga". 
Prijave su u toku! Iskoristite popuste na grupne prijave!

Promotivne aktivnosti čine jedan od osnovnih preduslova poslovanja, a PR i content marketing su u slučajevima najboljih, njihovi neizostavni segmenti.
Naučite kako unaprijediti svoje poslovanje i reputaciju ili ažurirajte znanje o novim trendovima komuniciranja koje Vam donosi seminar “Osnove PR-a i content marketinga”.
Seminar se sastoji od teoretskog i interaktivnog praktičnog dijela, a polaznici osim stečenog znanja nakon seminara dobijaju korisne materijale. 

Datum: 13.02.2020.
Lokacija: Hotel Ibis, Sarajevo (Džemala Bijedića 169 A)

Šta ćete naučiti na seminaru?

MODUL 1

 • Strateško planiranje PR-a

 • PR alati

 • Pisanje saopštenja za javnost i drugih važnih dopisa

 • Odnosi s medijima

 • Upravljanje kriznom komunikacijom


MODUL 2
 

 • Osnove content marketinga (metodologija od kreiranja sadržaja do prodaje)

 • Kreiranje sadržaja

 • Optimizacija sadržaja - lead generation - automatizacija

 • Konverzija leadova u kupce

 • Oglašavanje, analitika i remarketing


Kotizacija: 159,00 KM  (uključuje: edukaciju, materijale, hranu i piće za vrijeme seminara)
Popust na rane (do 01.januara 2020.) ili grupne prijave: 10%
Broj mjesta je ograničen! 
Nakon popunjavanja formulara za prijavu otvorit će se stranica sa informacijama za uplatu. 

FORMULAR ZA PRIJAVU

PRIJAVE ZATVORENE!

Ema Alagić, MA
Osnivačica i direktorica Agencije za komunikacije EBBE COMMS.
Kreatorica komunikacijskih strategija, PR i marketing kampanja za brojne domaće i međunarodne klijente, sudjelovala u koordiniranju i kreiranju pobjedničkih predizbornih kampanja. Edukatorica iz oblasti odnosa s javnošću, content marketinga i komunikacijskih vještina u području biznisa za brojne organizacije, kompanije i samostalne poduzetnike;

Admir Velić, MA
Vlasnik Cover Agencije za digitalni marketing. Promocijom na internetu bavi se više od osam godina, a posljednjih pet godine bavi se promocijom putem društvenih mreža. Kroz njegove seminare i edukacije prošlo više od 300 osoba.
Organizuje i vodi promotivne aktivnosti na internetu za brojne kompanije i organizacije.

smartmockups-kadr94ni.jpg

Sigurno ste ranije čuli za izreku da ono što nije bilo u medijima kao da se nije ni desilo.
Bilo kakvu uslugu ili proizvod imali teško je pronaći put do kupaca bez ulaganja u promotivne aktivnosti.
Marketing je prilično kompleksna disciplina bez koje ne može nijedna kompanija da ostvari ozbiljan uspjeh. Oglasi su neophodan alat u marketingu, a one promotivne aktivnosti koje će potencijalno navesti kupce da razmišljaju, promijene mišljenje i prenesu ga dalje o Vašem proizvodu ili usluzi su upravo u spektru djelovanja odnosa s javnošću (PR).
PR je zadužen da se bavi upravljanjem reputacijom, da putem priče utiče na mišljenje i stavove kod publike. Za razliku od marketinga koji za cilj uvijek posmatra prodaju i kupca, PR želi uticati na publiku. Iz tog razloga pojavljivanje priče o kompaniji u medijima je od važnog značaja za reputaciju koja također može uticati na prodaju.
Velike kompanije ulažu ozbiljna finansijska sredstva u PR i on je sastavni dio marketinške strategije.
Svjesni ulaganja koje manja i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini nisu spremna staviti u ovaj vid promocije, redakcija portala Trafika.ba odlučila je pružiti ruku saradnje pravnim licima u Bosni i Hercegovini i pružiti tehničku i novinarsku podršku u izradi sadržaja koji će se objaviti na portalu trafika.ba. Do 15. maja 2019. Kompanije u Bosni i Hercegovini imaju priliku ostvariti godišnju pretplatu na portalu Trafika.ba za samo 190,00 KM u okviru koje do pet puta u mjesecu mogu imati objavljen sadržaj u vidu reportaža, članaka, intervjua, saopštenja za javnost i sl. te ostvariti druge pogodnosti.
Za više informacija, potrebno kontaktirati marketing@trafika.ba

Oglašavajte se na grupaciji portala koju je formirala agencija EBBE COMMS. 

- Za PRISTUPAČNU cijenu godišnje pretplate dobijate niz pogodnosti i podršku portala unutar grupacije (dnevnibuzz.ba, zenicablog.ba, direktno.ba, agroportal.pa i masovna FB grupa koja broji više od 60.000 žena - Mi, mahaluše). 

Godišnja pretplata Vam omogućava da: 

 • kreativno osoblje naše agencije predloži i kreira promotivni sadržaj za Vašu kompaniju/brend te

 • više puta u toku godine objavi na našem portalu i portalima koji su dijelom grupacije

 • imate istaknut reklamni banner, video reportažu na našem portalu i niz drugih pogodnosti

Bez obzira na to čime se bavi Vaša kompanija, segment od kojeg ovisi cjelokupno poslovanje je prodaja. I kada mislite da ste napravili idealnu prodajnu strategiju i uložili u promotivne aktivnosti, kupac najčešće svoju odluku donosi usred iskustva sa prodajnim osobljem. 

Unapređenje prodajnih komunikacijskih vještina osoblja u prodaji jedan je od ključnih koraka za unapređenje prodaje. 
Agencija za komunikacije EBBE COMMS u saradnji sa Hitoskills.com razvila je koncept interaktivnih treninga koji kompanijama pomaže da unaprijede prodaju. 

Voljeli biste čuti na koji način garantujemo promjenu ponašanja i unapređenje kod Vaših uposlenika? 
Kontaktirajte nas za sastanak bez obaveze na saradnju.

Uspješna prodajna komunikacija se zasniva na vrlo jednostavnom konceptu, tako što prodaje rješenje ili benefit koje kupac treba a ne apriori proizvod ili uslugu.
Tako, slikovito rečeno, farmaceut ne prodaje lijek već zdravlje, kozmetičar ne prodaje kremu već lijepu kožu a električar ne prodaje rasvjetu nego osvijetljen dom.

Content marketing je baziran na tome da ponudi relevatnu i korisnu informaciju koja treba osobi koja se zanima za određenu temu, čije je rješenje, ispostaviće se, proizvod koji prodajemo.
Content marketing ima jasnu metodologiju putem koje pronalazi potencijalne kupce, uspostavlja čvrstu komunikaciju s njima i u posljednjoj fazi ostvaruje prodaju. Upravo u toj metodologiji poznatoj i kao “attract - engage - convert” se jasno ogleda neinvazivan pristup kupcu koji ima veći potencijal za izgradnju dugoročnih odnosa sa klijentima.
Prema istraživanju Content Marketing Instituta, najuspješnije kompanije u svojim B2B kampanjama troše 40% budžeta na content marketing, govori podatak iz 2018. godine što je je za 1% više u odnosu na 2017. godinu.

Želite saznati kako bi izgledala content marketing kampanja za Vašu kompaniju ili konkretan proizvod/uslugu koju nudite? Kontaktirajte jedinu marketing agenciju koja će Vam ikad trebati. 

shutterstock_196378280
tnf-2018-poster_2_orig.jpg

Regionalni događaj pod nazivom “Tourism Networking Forum (TNF) 2018”, koji okuplja turističke djelatnike iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, te djelatnike iz srodnih poslovnih oblasti koji teže poslovnom umrežavanju i povezivanju svog poslovanja sa turizmom, bit će održan 8. novembra u Sarajevu.

Forum će se odvijati u Vijećnici, a organizator je Agencija za komunikacije EBBE COMMS u partnerstvu sa Gradom Sarajevom. Cilj “Tourism Networking Foruma” je poslovno umrežavanje uz kvalitetan edukativni program, te promocija turizma kao poduzetničkog potencijala u BiH i regionu i uspostava mreže turističkih djelatnika koja će prethoditi budućim saradnjama.
“Grad Sarajevo se sa zadovoljstvom odazvao inicijativi za održavanje ovakvog foruma u našem gradu, imajući u vidu važnost poslovnog umrežavanja turističkih djelatnika zemalja iz regiona, što je u skladu sa ranijom inicijativom Grada Sarajeva, takozvanom trilateralom, koja također ima za cilj povezivanja tri glavna grada (Sarajevo, Zagreb, Beograd) iz regiona u jedinstvenu turističku rutu. Jedni drugima smo najbolji turisti, pa su i mogućnosti poslovnog umrežavanja u ovom segmentu iznimno važne. Nadam se da će edukativni sadržaji foruma otvoriti nove vidike za poboljšanje kvaliteta turizma u BiH i regionu, te da će učesnici iz Sarajeva ponijeti lijepa iskustva“ - izjavio je gradonačenik Sarajeva Abdulah Skaka.
Osim glavnog partnera Grada Sarajeva, forum su podržali i JP Sarajevo doo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Turistička zajednica KS, te brojni drugi partneri.
“Izuzetno mi je drago da se u Sarajevu održava događaj čiji edukativni program ne zaostaje za drugim savremenim konferencijama o turizmu u svijetu, pri tome posebno imajući u vidu edukacije o savremenim vidovima marketinga i inovacijama u turizmu, te se nadam da će turistički djelatnici prepoznati konkretne koristi koje im poslovno umrežavanje na ovom forumu može donijeti. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prepoznalo i podržalo ovu inicijativu koja ima potencijal unapređenja poslovanja u turizmu u BiH i regionu.” - izjavila je ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Edita Đapo.

Učesnici foruma mogu sudjelovati u tri dijela programa, edukacijski, u kojem će eksperti iz hotelijerstva, marketinga i biznisa održavati prezentacije i učestvovati na panelima o temama u vezi sa savremenim komunikacijskim trendovima u vezi sa turizmom, inovacijama u turizmu, te modernim biznis modelima. Drugi dio programa je expo gdje će učesnici moći da prezentuju svoje ponude na štandovima koji će biti postavljeni u auli Vijećnice na dan foruma, te treći dio programa čini networking gala događaj na kojem će učesnici uz formalni koncept poslovnog umrežavanja moderiran od strane partnera događaja, analitičke kuće “Bisnode”, ostvariti kontakte sa ostalim učesnicima nakon čega sljeduje neformalno druženje.
Za učesnike koji tokom prijava izraze potrebu za poslovnim umrežavanjem sa ciljanom grupom učesnika, organizator će omogućiti radne sastanke.
Prijave za forum su otvorene 20. septembra putem zvanične web stranice https://www.tourismnetworkingforum.com.

S obzirom na to da su izbori u većini slučajeva fokusirani više na kandidata nego na političke stranke, za svakog kandidata je od krucijalne važnosti vođenje individualne kampanje.
Birači prije svega traže sposobnog lidera/icu, predstavnika/cu, koji će obnašati društveno odgovorne javne funkcije i zato je važno da se kandidat sam približi svojim biračima putem kvalitetne individualne kampanje.
Agencija za digitalni marketing COVER i Agencija za komunikacije EBBE COMMS tradicionalno organizuju seminar “Kako uspješno voditi predizbornu kampanju online i offline” za sve kandidate i kandidatkinje koji se žele kvalitetno pripremiti za predizbornu kampanju i ostvariti uspjeh na predstojećim Opštim izborima.
Imajte u vidu da bez obzira koliko kvalitetan program imali, ono što će vas dijeliti od uspjeha je kvalitetna komunikacija prema biračima.
Naučite kako komunicirati sa biračima, online i offline, putem seminara koji će se održati u subotu 21. 07. 2018. – od 10:00 – 17:00h.
 
Formular za prijavu pronađite ispod članka koji možete pronaći OVDJE.  
 
Na seminaru ćete naučiti: 
MODUL 1

 

 • Elementi izborne kampanje i strategija

 • Ispitivanje javnog mnijenja

 • Content marketing u predizbornoj kampanji

 • PR/ Odnosi s javnošću/ Odnosi s medijima

 • Gerilla kampanja

 • Oglašavanje

 • Krizno komuniciranje u predizbornoj kampanji

 • Priprema za javni nastup

 • Pravilno pisanje efikasnog javnog govora

 • Izgled i neverbalna komunikacija


MODUL 2

 • Zašto je važna online komunikacija?

 • Kako i kada započeti kampanju na internetu?

 • Kako promovisati sebe i svoj program?

 • Koji su to kanali za online promociju?

 • Kako na Instagramu pronaći svoje glasače? Oglašavanje na Instagramu

 • Kako da za 1 KM (jednu marku) tvoj banner bude na najčitanijim portalima u BiH (klix, avaz, fokus, depo, faktor, zenicablog…)?

 • Kako pametno ulagati novac u oglašavanje na internetu?

 • Kako izmjeriti rezultate kampanje?

 • Kako da vođenje internet kampanje ne izgleda kao srednjoškolski sex?

  BONUSI:

 • Materijale sa seminara (PDF, video)

 • Certifikat o uspješno završenom seminaru

 • Odgovore na pitanja u vezi predizbornih kampanja


BONUS EDUKACIJA!
Naučit ćemo vas kako da samostalno kreirate vizuale (slike) za svoje promotivne aktivnosti bez upotrebe "komplikovanih" alata poput Photoshopa. Bićete u prilici da samostalno napravite, vizitke, letke, plakate i ostale promotivne materijale za štampu!


Kome? Kada? Gdje? Koliko?

KOME JE NAMIJENJEN SEMINAR?

 • Kandidatima na Opštim izborima 2018.

 • Osobama koje će pripremati i voditi kampanje za kandidate i političke stranke

 • Ostalima koje interesuje vođenje političkih kampanja

LOKACIJA I VRIJEME

 • Sarajevo, Bulevar Meše Selimovića 16 (Poslovna zgrada Asa Group; sala u prizemlju)

 • 21.07.2018. od 10.00-17.00 h

IZNOS KOTIZACIJE
Iznos kotizacije: 129,00 KM
Popust na rane uplate (do 06.07.2018.) 15% = 110,00 KM
Popust grupne prijave (dva i više učesnika) 20% = 104,00 KM
*u cijenu uključena edukacija, hrana i piće.
  
PREDAVAČI

Ema Alagić:
magistrica komunikologije (magistrirala na temi “Rastuća uloga online medija u predizbornim kampanjama”, radeći case study kampanje Baracka Obame 2008. u SAD-u i SDP-a 2010. u BiH); Školovala se na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Univerzitetu Colorado, Denver i u Berghs školi komunikacija u Štokolmu; osnivačica i direktorica Agencije za komunikacije EBBE COMMS;
Kreatorica komunikacijskih strategija, PR i marketing kampanja za brojne domaće i međunarodne klijente, sudjelovala u koordiniranju i kreiranju pobjedničkih kampanja za Opšte izbore 2010. i Lokalne izbore 2012 političke stranke u BiH. Na proteklim Opštim izborima 2014. godine Bukovica je vodila individualne predizborne kampanje za dva nezavisna politička kandidata na nivou Kantona Sarajevo; Edukatorica iz oblasti odnosa s javnošću, content marketinga i komunikacijskih vještina u području biznisa za brojne organizacije, kompanije i samostalne poduzetnike;

Admir Velić:
magistar komunikologije, vlasnik Cover Agencije za digitalni marketing! Promocijom na internetu bavi se više od osam godina, a posljednjih pet godine bavi se promocijom putem društvenih mreža. Kroz njegove seminare i edukacije prošlo više od 300 osoba.
Vodi promotivne aktivnosti na internetu za političke subjekte (stranke i pojedince) za vrijeme predizbornih kampanja, ali i nakon njih.
Znanja i vještine stekao je na edukacijama u Švedskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i naravno na internetu!

​Formular za prijavu pronađite:

OVDJE

Content marketing važan način promocije u predizbornim kampanjama

6/17/2018

 

 

Piše: Ema Bukovica 

Često možemo čuti da je oglašivački pristup ciljanoj publici preinvazivan i direktan, dok PR pričom ulijeva povjerenje. Kako oglašavanje kao krajnji cilj u poslovnoj komunikaciji uglavnom ima prodaju, cilj PR-a je utjecanje na mišljenja i stavove kroz priče o datim temama/problemima, organizaciji, istaknutoj individui i sl.
Međutim, šta se desi kad pomiješamo najbolje od obje komunikacijske discipline? -  Desi se sinergija koju zovemo content marketing.
Content marketing je baziran na formuli prilagodljivoj gotovo svim oblastima u kojima ga želimo primijeniti u svrhu promocije, pa čak i u političkoj komunikaciji.
Etimologija ovog pojma potječe iz engleskog jezika na kojem content znači sadržaj, a content marketing u ovom kontekstu jednostavno znači strateški pristup ciljanom biraču kroz koristan, edukativan sadržaj koji na manje invazivan i nametljiv način kreira publiku koju pretvara u birače.
Content marketing je, u poslovnoj komunikaciji kazano, umjetnost komuniciranja sa kupcima bez direktne prodaje. To je marketing bez ometanja.  Umjesto predstavljanja kroz relevatnu i korisnu informaciju pomoću koje pronalazite svoju publiku koju poslije strateški pretvarate u birača. Nakon ostvarenog povjerenja i odnosa, slijedi “prodaja”.
Content marketing ima svoju organsku i neorgansku prirodu i uglavnom se služi komunikacijskim alatima koje pronalazimo online, a to su blogovi, vlogovi, elektronske knjige, infografike, webinari, itd. U ovom vidu komuniciranja, svoju izbornu politiku možete promovisati kroz pozicioniranje eksperta koji će podijeliti zanimljive, informativne i korisne kritičke vijesti sa čitaocima. Kao jedan od izuzetno korisnih alata content marketinga ističemo blog, koji možete pisati odvojeno ili kao tab na vašoj web stranici. Sadržaj bloga može biti baziran na trenutnim problemima vaše zajednice koje ste u vašem programu i vi također prepoznali kao ključne, te iskoristiv kao medij koji će dati snage vašim porukama koje i vi sami službeno kao kandidat propagirate.
Peonta content marketinga je kreiranje sadržaja sa ciljem, pa tako ova komunikacija ima svoju metodologiju (Attract - Engage - Convert - Delight), odnosno jednostavno formulu na osnovu koje sadržaj ima putanju do cilja.

Više o content marketing metodologiji i na koje načine se sadržaj može pametno iskoristiti u izbornim kampanjama, naučite na seminaru koji će se 21.7.2018. tradicionalno održati u Sarajevu o temi “Kako uspješno voditi predizbornu kampanju online i offline”. Više o seminaru i prijavi saznajte OVDJE.

vizual_orig.jpg